Slik Rengjør Du Bryggeutstyret Ditt Som en Proff

Slik Rengjør Du Bryggeutstyret Ditt Som en Proff

Grundig rengjøring er avgjørende for vellykket ølbrygging. Det er nøkkelen til en smakfull sluttprodukt og ivaretar samtidig bryggeutstyret ditt. I denne guiden vil vi utforske viktige overveielser og egnede produkter for rengjøring av bryggeutstyr.

Rengjøring og desinfisering av bryggeutstyr, fat, og flasker!

For de fleste er kanskje ikke dette den mest underholdende delen av bryggeprosessen, men det er avgjørende å rengjøre for å oppnå god ølkvalitet og ha funksjonelt bryggeutstyr på lang sikt. Med korrekt utstyr og kunnskap blir rengjøringen enkel og gjort på null komma niks. Rengjøringsprosessen kan grovt sett deles inn i to deler: rengjøring (selvfølgelig) og desinfisering.

Rengjøring vs. Desinfisering

Rengjøring innebærer den tradisjonelle vaskingen som fjerner all smuss og rester av humle, malt og lignende. Når bryggeutstyret er rengjort, kan det deretter desinfiseres. Desinfiseringen sikrer at de behandlede overflatene er frie for skadelige bakterier og mikroorganismer som ellers kunne forstyrret bryggeprosessen og påvirket smaken på ølet.

Rengjørings- og desinfiseringsutstyr

Rengjøringsmiddel
Vi anbefaler Chemclean, et spesialutviklet vaskemiddel fra Ølbryggin.no. Dette middelet effektivt løser opp sedimenter på kort tid, krever bare lett vasking og skylling.

Desinfiseringsmiddel
Vi anbefaler Chemsan, et annet spesiallaget produkt fra Ølbrygging.no. Chemsan desinfiserer overflater på under ett minutt og trenger ikke skylling.

Svamp
Med passende rengjøringsmiddel vil en svamp være tilstrekkelig for å fjerne smuss og rester grundig uten å ripe opp utstyret.

Flaskebørste og flaskeskyller (anbefalt)
For rengjøring av ølflasker anbefaler vi bruk av flaskebørste og flasketilter for å spare tid ved flasking.

Fatvasker (anbefalt)
For rengjøring av corneliusfat og gjæringstanker anbefaler vi Bucket Blaster, som enkelt fjerner smuss inne i fatet med en kraftig dysse.

Rensevæske (anbefalt)
Til de som bruker tappelinjer, anbefaler vi Pipeline som markedets mest smarte og effektive rensevæske.**

Desinfisering av bryggeutstyr, fat og flasker
Når utstyret er rengjort, er det på tide å desinfisere. Dette steget er kun nødvendig før bruk av bryggeutstyret og ikke som en del av rengjøringen etter bryggingen er ferdig. Ettersom du har vært nøye med rengjøringen (riktig?), er desinfisering en relativt enkel prosess.

Vi anbefaler Chemsan, et spesiallaget desinfeksjonsmiddel utviklet for Ølbrygging.no til våre kunder. For at Chemsan skal kunne utføre jobben sin effektivt, bør alle overflater være i kontakt med middelet i ca. 1 minutt. Dette kan gjøres ved å dyppe utstyret eller spraye det du skal desinfisere.

Etter desinfisering og fjerning av overflødig Chemsan kan det dannes skum i gjæringskar, kuleventiler og flasketutter. Ikke frykt skummet! Chemsan påvirker ikke smaken på ølet eller gjæringsprosessen. Derfor er det unødvendig å skylle av det desinfiserte utstyret eller bekymre deg for at noe Chemsan drypper ned i vørteren. Det viktige er å sørge for at alle overflater som vil ha kontakt med øl, vørter og andre ingredienser blir desinfisert med Chemsan først.

Tips og triks for desinfisering
Ha en sprayflaske og et ekstra gjæringskar med Chemsan innen rekkevidde under brygging og flasking for enkel nedsenkning og spraying av alt utstyr. For problemfri flasking, vask alle flasker grundig med Chemsan i en flasketilter før du lar dem tørke på et flaskestativ, klare for bruk. For enda enklere flasking, hold en liten skål med Chemsan tilgjengelig der korker kan ligge før de plasseres på flaskene. Rengjøring av bryggeutstyret er kanskje ikke den mest spennende delen av ølbrygging, men med disse tipsene blir det enklere. Ta den tiden du trenger, vær nøye og la motivasjonen fra tidligere brygg drive deg videre om nødvendig.

Ønsker deg god brygging og husk, ikke vær redd for skummet og la stålullen ligge – Lykke til!**

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.